Miten selviytyä vaikeista kausista parisuhteessa

10.02.2025

Rakkaus. Se maaginen nelikirjaiminen sana, joka saa meidät laulamaan suihkussa, kirjoittamaan sydämiä muistiinpanoihin ja tuijottamaan seinää typerästi hymyillen. Mutta ei pidä unohtaa, että rakkaus on myös erinomaisen taitava tarjoamaan meille haasteita, joiden ääressä voimme repiä hiuksiamme ja miettiä, miksi emme valinneet eläinystäväämme elämänkumppaniksi. Koirat eivät ainakaan heitä likaisia sukkia keittiöön.

Minä ja kumppanini olemme selviytyneet monesta myrskystä, ja voin kertoa, ettei laivamme ole aina seilannut tasaisilla vesillä. Meillä on ollut erimielisyyksiä niin pizzatäytteistä kuin siitä, kuka vei viimeisen kahvinpavun. Jos minulta kysytään, suurin haaste rakkaudessa on ymmärtää, että toinen ihminen ei ole sinä. (Ellei tietenkin puhutaan täysin narsistisesta suhteesta, mutta sitä en suosittele kenellekään.)

Mutta miten selviytyä vaikeista kausista? Tässä muutama vinkki, jotka olemme oppineet kantapään kautta, joskus jopa kahdesti:

1. Kommunikaatio: Ei vain sanoja, vaan myös kuuntelua

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, eikö? No, yritäpä kuunnella kumppaniasi, kun olet juuri huomannut Netflix-sarjasi uuden kauden julkaistun. Oppitunti numero yksi: kuuntele oikeasti. Ei vain nyökytellen ja miettien, mitä vastaat seuraavaksi, vaan kuunteleminen tarkoittaa sitä, että oikeasti ymmärrät, mitä toinen sanoo. Ja hei, jos unohtuu, aina voi sanoa: "Anteeksi, voitko toistaa? Olin hetken ajatuksissani." (Lue: katsoin, onko sarja jo alkanut.)

2. Huumori pelastaa paljon

Kun riitä saavuttaa kliimaksinsa, saattaa auttaa, jos keksit tilanteeseen huumoria. Esimerkiksi kerran kinastelimme astianpesukoneen täyttämisestä (kliseistä mutta totta), ja lopulta totesin: "Jos sinut täytettäisiin näin huonosti, et varmasti toimisi kunnolla." Siinä kohtaa molemmat alkoivat nauraa. Huumori ei tietenkään poista ongelmaa, mutta se voi lievittää tunnelmaa.

3. Välillä on hyvä myöntää tappio

Toisinaan on vain parempi sanoa: "Okei, olet oikeassa." Vaikka sydämesi huutaisi vastaan. (Tämä on erityisen vaikeaa minulle, koska tietenkin olen aina oikeassa.) Mutta joskus toinen osapuoli tarvitsee vain vahvistuksen tunteilleen ja ajatuksilleen, eikä maailmanloppu koita, vaikka myönnyt.

4. Muista miksi valitsit toisen

Vaikeina hetkinä on hyvä muistuttaa itselleen, miksi ihastuit kumppaniisi. Minä esimerkiksi rakastuin kumppanini tapaan heittää tyhmiä vitsejä juuri, kun eniten tarvitsin naurua. Kun keskitytään niihin hyviin asioihin, huomataan usein, että "vaikea kausi" ei ollutkaan niin dramaattinen kuin miltä se tuntui.

5. Anna tilaa hengittää

Vaikka rakastattekin toisianne, liika läheisyys voi tukahduttaa. On tärkeää antaa tilaa harrastuksille, kavereille ja omille ajatuksille. Kun toinen lähtee vaikka pelaamaan sulkapalloa, voit vihdoin katsoa ne realitysarjat, joista hän ei pidä.

6. Pyytäkää apua tarvittaessa

Joskus ongelmat voivat tuntua liian isoilta kahdestaan ratkottaviksi. Pariterapia ei ole mikään häpeän merkki, vaan tapa oppia toimimaan paremmin tiiminä. On yllättävää, kuinka paljon ulkopuolinen näkökulma voi auttaa.

Rakkaus ei todellakaan ole aina helppoa, mutta sen ei kuulu ollakaan. Se on kuin suosikkikasvisi (olettaen, että olet parempi pitämään kasveista hengissä kuin minä): se vaatii hoivaa, vettä, valoa ja joskus myös vähän lannoitetta. Mutta kun siihen panostaa, se voi kasvaa kauniimmaksi kuin koskaan kuvittelit.

Joten seuraavan kerran, kun kumppanisi jättää sukat lattialle, vedä syvään henkeä, muista rakkauden moniulotteisuus ja mieti, miten upeaa olisi, jos sukkien jälkikäteen laskuttaminen olisi sosiaalisesti hyväksyttävää.