Ahdistus – Ymmärrä ja kohtaa se

17.02.2025

Ahdistus on ollut minulle kuin kutsumaton vieras, joka saapuu paikalle silloin, kun olen vähiten valmis sen läsnäoloon. Se hiipii esiin hiljaa, mutta ennen kuin huomaan, se istuu mukanani aamukahvilla ja kuiskailee korvaan keskellä yötä. Aluksi sen läsnäolo oli pelottavaa, en eikä tiennyt, miten suhtautua siihen. Mutta vuosien aikana olen oppinut, ettei ahdistus ole vihollinen – se on pikemminkin viesti, joka yrittää kertoa minulle jotain itsestäni.

Muistan ensimmäisen kerran, kun ahdistus todella pysäytti minut. Sydämeni hakkasi kuin olisin juossut maratonin, vaikka istuin vain sohvalla. Hengitys oli pinnallista, ja tunsin oloni niin epävarmaksi, että jopa arkiset asiat, kuten kaupasta maidon ostaminen, tuntuivat ylivoimaisilta. Se oli hämmentävää, koska kaikki ulkoisesti oli kunnossa. Miksi siis mieleni ja kehoni käyttäytyivät kuin olisin vaarassa?

Ajan myötä olen oivaltanut, että ahdistus syntyy usein tilanteista, joissa yritän kontrolloida liikaa. Kun mieli on jatkuvasti valppaana ja yritän ennakoida kaikkea mahdollista, keho lopulta protestoi. Se on kuin alitajuntani tapa sanoa: "Pysähdy. Kuuntele." Vaikka tämä viesti ei tule lempeästi, sen tarkoitus on silti hyvä.

Ensimmäinen askel, jonka otin ahdistuksen kanssa, oli myöntää sen olemassaolo. Lakkasin taistelemasta sitä vastaan ja sanoin itselleni: "Okei, sinä olet täällä. Mitä haluat kertoa minulle?" Se oli vapauttavaa. Kun lopetin ahdistuksen näkemisen vihollisena, aloin kuulla sen viestejä selvemmin. Usein ne liittyivät väsymykseen, ylisuorittamiseen tai pelkoon, jota en ollut aiemmin huomannut.

Hengitysharjoitukset ovat olleet yksi suurimmista apuvälineistäni. On uskomatonta, miten paljon keho rauhoittuu, kun pysähdyt hetkeksi ja keskityt hengitykseen. Joskus suljen silmäni ja kuvittelen hengittäväni sisään rauhaa ja ulos kaikkea ylimääräistä kuormaa. Se ei poista ahdistusta kokonaan, mutta antaa minulle tilaa olla sen kanssa.

Toinen merkittävä oivallus oli epämukavuuden sietäminen. Aiemmin yritin pakonomaisesti välttää kaikkea, mikä voisi lisätä ahdistustani. Nyt tiedän, että epämukavuus ei tapa. Se tuntuu vaikealta hetkessä, mutta se menee aina ohi. Olen alkanut ajatella epämukavuutta kuin väliaikaista sadetta: se kastelee, mutta lopulta taivas kirkastuu.

Olen myös oppinut puhumaan ahdistuksesta. Ystävilleni, perheelleni, joskus jopa ventovieraille. Kun sanoitan tunteitani, ne tuntuvat menettävän osan voimastaan. Olen huomannut, etten ole yksin kokemusteni kanssa, ja se luo lohtua.

Ahdistus ei ole poistunut elämästäni, mutta sen rooli on muuttunut. Enää se ei ole hallitseva voima, vaan pikemminkin satunnainen kävijä, joka muistuttaa minua pitämään huolta itsestäni. Ja tiedättekö, mitä? Olen oppinut, että jopa ahdistuksella on oma lahjansa. Se on opettanut minulle herkkyyttä ja myötätuntoa itseäni ja muita kohtaan. Se on auttanut minua hidastamaan ja elämään tässä hetkessä.

Jos kamppailet ahdistuksen kanssa, haluan sanoa yhden asian: et ole yksin. Se ei määritä sinua, eikä se vie sinulta kaikkea. Se on osa tarinaasi, mutta sinä itse kirjoitat, mitä seuraavaksi tapahtuu.